Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bruno Palameta och Amalia Karlsson uppskattar att de får spela hanboll tillsammans. Se mer i klippet ovan Foto: SVT/Linda Mathillas

Här tränar tjejer och killar handboll tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

I Vaggeryds handbollsklubb tränar tjejer och killar 11 och 12 år gamla tillsammans. Något som är ovanligt i lagsport. Orsaken från början var brist på ledare och spelare, men trots att antalet aktiva ökat kan föreningen inte tänka sig separerade träningsgrupper. 

– Det är utvecklande för alla och snart kommer vi till en ålder där tjejer i större utsträckning slutar och då tror och hoppas jag att eftersom vi är fler kan vi hålla igång längre, säger Maria Broström, tränare i HK Vaggeryd.

Det var hösten 2020 som de började träna tillsammans. Idag är de närmare 30 stycken, ungefär lika många killar som tjejer. Spelar matcher gör de däremot i varsin serie. Killarna får inte hoppa in i tjejernas serie, men det får däremot tjejerna i killarnas.

Är det några svårigheter att träna ett könsmixat lag?

– Nej jag känner att jag identifierar mig med både killar och tjejer och jag hoppas de känner att jag behandlar alla lika. Här får man vara som man vill, säger Maria Broström.

Klubben växer

Till skillnad mot för något år sedan så växer nu HK Vaggeryd. Amalia Karlsson började spela i höstas. Hon gillar framför allt att spelet blir mer utmanande när tjejer och killar blandas.

– Jag tycker det är roligt. Det kan vara lite tufft ibland för att killarna har hårdare skott, men man vänjer sig.

Tror du ni kan fortsätta träna ihop trots att ni blir äldre och storleken på er förändras?

– Ja, jag tror bara det kommer gå bättre för oss, säger Bruno Palameta.

Se mer i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.