Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Benny Andersson är en av de som arbetar med att inventera gravstenar för att se vilka som ska få stå kvar. Foto: Ellinor Eke-Göransson

Här vilar kända män och bagaremästare för evigt

Uppdaterad
Publicerad

På Östra kyrkogården vilar allt från bagaremästare till kändisar och det är kyrkogårdförvaltningens jobb att se över vilka gravstenar som har ett tillräckligt högt kulturellt värde för att stå kvar.

När en gravsten blir 25 år gammal får anhöriga bestämma om kyrkogården ska ta över gravrätten. Då är det upp till kyrkogårdsförvaltningen att bestämma om gravstenen ska få stå kvar eller inte.

– Det är vårt jobb att förvara kyrkogårdarna för eftervärlden, säger Benny Andersson som är kyrkogårdstekniker.

Många titlar

Under inventeringen är det många gravplatser som ska stå kvar. Några av kriterierna kan handla om att det exempelvis är en känd person som ligger begravd eller att utformningen på gravstenen är speciell för sin tid.

– Vi sparar även väldigt mycket titlar. Förr skrev man jättemycket titlar på sina gravstenar, det gör man inte längre så det är viktigt att bevara, säger Benny Andersson.

Behöver allmänhetens hjälp

Ett exempel på en känd person vars gravplats ska bevaras är John Bauer som tillsammans med sin familj ligger begravd på Östra kyrkogården.

– Kanske den mest kända personen vi har begravd här i Jönköping faktiskt, berättar Benny Andersson.

Det finns många gravplatser där personerna inte är lika kända som John Bauer vilket kan göra det svårt att få information om de människor som ligger begravda.

– Vi behöver allmänhetens hjälp, säger han.

Han uppmanar alla som sitter på information om människor som ligger begravda att berätta det man vet för kyrkogårdsförvaltningen.

– Ingenting är ointressant, det är väldigt viktigt med information med icke kända människor också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer