Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På Vissmålens ridklubb strax utanför Jönköping har flera hästar testats positivt för coronavirus. Foto: SVT

Hästanläggning stängs på grund av coronasmitta

Uppdaterad
Publicerad

Vissmålens ridklubb strax utanför Jönköping kommer att hålla stängd i flera veckor. Anledningen är att flera hästar har smittats av en hästvariant av coronavirus, något som P4 Jönköping var först med att berätta.

– Det är jättetråkigt, men det är sådant som händer som är svårt att skydda sig emot, säger gårdsföreståndaren och ridskolechefen Maria Stigsson.

Enligt ridklubben har tre hästar testats positivt för coronavirus. De har även beslutat att anläggningen kommer att hållas stängd minst fyra veckor efter att sista hästen visats positiv.

– Vi upptäckte i söndags att en häst hade feber, sedan upptäckte vi att två hästar till blev dåliga. När vi fick provsvaren att det var corona beslutade vi att stänga ner, säger hon.

För dialog med veterinär

Enligt Maria Stigsson har de nu kontinuerlig dialog med veterinär för att se när de kan öppna upp ridskolan.

– Vi hoppas kunna öppna så snart som det är säkert att rida igen, säger hon.

Hästcoronavirus kan orsaka trötthet, nedsatt aptit och feber, samt även kolik och diarré hos hästar och är allmänt spritt i Sverige. Hästens coronavirus drabbar inte människor.

Hästcoronavirus har rapporterats från flera håll i världen från år 2000 och framåt. Under 2020 ställdes diagnosen hos hästar på 100 svenska gårdar, vilket gjorde det till den vanligaste smittsamma sjukdomen på hästar i Sverige det året.

Det är inte känt hur vanligt förekommande ekvint coronavirus har varit förr hos hästar i Sverige. Det är först på senare år som det har funnits möjlighet att analysera för viruset här, och varje år ökar mängden prover till SVA.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet