Vildsvinen blir fler och fler. Foto: TT

Hatade vildsvin blir allt fler

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvinen har blivit ett allt större problem. Och de fortsätter att öka i antal, rapporterar P4 Jönköping.

För skogsägare innebär de skador på planteringar, för lantbrukare på grödor och för trädgårdsentusiaster och hemmaodlare på både blommor och potatisodlingar. Även för trafiken innebär de ett problem. Men vildsvinen blir bara fler och fler.

– Jag känner mig ganska trygg i att förutspå en fortsatt tillväxt även detta år, säger Johan Truvé, populationsekolog med koll på den svenska vildsvinsstammen sedan 20 år.

Ökat sedan 2003

Den svenska vildsvinsstammen har ökat dramatiskt sen 2003 och ser i år ut att öka lika mycket som den i snitt gjort varje år sen dess, nämligen runt 15 procent, enligt Truvé. Han gör sin prognos genom att titta på antalet vildsvinsolyckor och antalet skjutna vildsvin. Han tror inte att kylan som kommit under de senaste månaderna inverkar på stammen, som varit med om en hel del köld sen 2003.

– Det har inte gjort något större avtryck i hur de har utvecklats utan det är förmodligen avskjutningen som styr.

Även fler norröver

Vildsvin finns främst i södra och mellersta Sverige men sprider sig norrut och på sina befintliga platser.

– Någonstans kommer mättnadsnivån uppnås men den är inte uppnådd, inte ens i län där man haft mycket vildsvin länge, säger populationsekologen Johan Truvé, till P4 Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer