Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska personer som söker sig till Hela människan i Jönköping och som behöver vård kunna få det när regionen på försök öppnar en läkarmottagning i huset. Gunnar Dahlqvist, verksamhetschef på Hela människan, berättar i videon om varför det är viktigt. Foto: SVT och TT

Nu öppnar Hela människan läkarmottagning i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska socialt utsatta personer som kommer till Hela människan i Jönköping snabbare kunna få sjukvård när hjälporganisationen inleder ett samarbete med Rosenlunds vårdcentral i Jönköping. Det handlar om personer som idag ofta drar sig för att söka vård.

– Vi ser ett oändligt stort behov. Vi möter människor varje dag som dras med olika krämpor, säger Gunnar Dahlqvist, verksamhetschef på Hela människan.

Till Hela människan i Jönköping kommer människor som lever i hemlöshet, missbruk eller annan form av social utsatthet och inte sällan har de behov av sjukvård, berättar Gunnar Dahlqvist. Men nu ska de lättare kunna få hjälp genom den läkarmottagning som öppnar på andra våning i deras lokaler.

– Vi vill jobba med somatisk vård. Det kan handla om ett sår som behöver läggas om eller att man fått en infektion och behöver antibiotika. Då kan doktorn skriva ut ett recept, berättar Göran Runesson, verksamhetschef på Rosenlunds vårdcentral i Jönköping.

Hoppas sänka tröskeln till vård

Mottagningen öppnar nu på onsdag den 5 oktober och ska sedan vara öppen varannan onsdag jämna veckor mellan klockan 10.30 och 12.00. Vid varje tillfälle kommer en läkare och en distriktssköterska vara på plats.

Enligt Gunnar Dahlqvist har möjligheten till sjukvård inte funnits på Hela människan i Jönköping tidigare och det är något som i allra högsta grad saknats.

– Det här en fantastisk möjlighet och det blir en lägre tröskel in till sjukvården, säger han.

Om försöket faller väl ut kan även Hela människan i Värnamo och Nässjö komma att få en läkarmottagning, enligt Göran Runesson.

– Vi tänker att det här är ett förtroende vi får bygga upp. I början kanske det inte kommer någon men så småningom kanske de vill möta oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer