Hennes drömhus hade stått tomt i 25 år

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för ödehus har ökat stort i landet de senaste åren. I vintras blev Ida Karlsson Lalander ägare till en liten gård i Broaryd i Gislaveds kommun. Där ska hon nu renovera det hon beskriver som sitt drömhus.

– Jag föll direkt. Jag drömmer om djur och självhushållning. Leva på landet-idyllen kan man säga, skrattar Ida Karlsson Lalander när hon visar oss runt i villan från 1929.

Väntade på lån

Vägen till ett ödehus har inte varit spikrak. Det tog nämligen ett tag att få lån beviljat eftersom banken kände sig tveksam till husprojektet.

– Jag kan förstå det men det finns en oerhörd potential i sådana här hus.

Tidigare har Ida Karlsson Lalander bott i både lägenhet och hus på landet dit hon flyttade med sin mamma som tioåring. Hon minns de åren med värme.

– Det var så mycket roligare på landet och man kände sig så mycket friare, säger hon.

”Jag är självsäker”

Det är 25 år sedan någon bodde permanent i huset. Den tidigare ägaren har använt det som fritidshus, men knappt varit där, berättar Ida Karlsson Lalander.

Tanken är att behålla så mycket som möjligt av huset och restaurera det som behövs. Foto: SVT/Linda Mathillas

Huset kostade henne 800 000 kronor och då ingick både möbler och inredning.

Vad säger du till de som tycker att det är naivt att ge sig in i ett sådant här projekt?

– Det kommer gå bra. Jag är säker på att det här kommer bli helt fantastiskt och jag har personer som stöttar mig. Jag tror att bilden av att man som ung tjej inte klarar det själv är en föråldrad bild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.