Kon Sköna sörjs av bonden Maria Forsberg-Brihall. Foto: Privat

Hennes ko dog av söndertrasad aluminiumburk

Uppdaterad
Publicerad

Kon Sköna dog under påskhelgen till följd av att hon ätit skärvor från en aluminiumburk. Burken har troligen kastats in i hagen och hade hamnat i skörden som sedan finfördelats. De vassa bitarna från burken skar upp henne inifrån.

– Jag tycker att det är bedrövligt att det ska behöva hända, säger Skönas ägare, bonden Maria Forsberg-Brihall.

Mjölkbonden Maria upptäckte att allt inte var som det skulle med Sköna när hon plötsligt slutade äta och slutade mjölka. Maria kände igen symptomen och misstänkte att kon fått det som kallas vasst. Att människor skräpar ner och kastar in skräp i hagarna är inte ovanligt.

– Vi vidtog åtgärder och la magneter i kon. Det gör man för att eventuella järnföremål som spik eller ståltråd ska samlas ihop. Men det fungerar inte på aluminium eftersom det inte är magnetiskt.

Veterinär kallades till gården utanför Vetlanda för att säkerställa att det hela röde sig om vasst. Olika behandlingar testades men det fanns inget att göra för Sköna.

– Till sist fick vi inse att det var över. Hon hade en kalv i sig som också dog, säger Marie Forsberg-Brihall.

Vad tänker du om det som hänt?

– Det händer ju att jag hittar aluminiumskärvor på foderbordet. Det behövs bara en bit för att det här ska hända, det är bedrövligt. Ligger det en burk i beteshagen så äter korna inte den. Det här händer när det hamnar burkar i den vall som blir ensilage, eftersom gräset hackas och finfördelas.

Sprids på social medier

Kan man göra något för att förhindra att det här händer?

– Det är ju jag som lantbrukare som kan gå och leta, men det är inte lätt när gräset är 70 centimeter högt när vi ska slå det.

Efter händelsen har Marie skrivit ett inlägg på Facebook som i skrivandets stund har delats över 2 300 gånger.

– Jag tycker att det är fantastiskt att människor bryr sig. Jag skrev inlägget för att för att väcka frågan, för att påvisa problemet. Kan jag få en ko att slippa få vasst, så har jag lyckats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.