Visa alla (2)

Henrik förlorade närmare 2,5 miljoner i torkan

Publicerad

Drygt 1 500 lantbrukare i Jönköpings län har sökt krisstöd efter torkan. För många bönder har den ekonomiska förlusten blivit rejält kännbar.

Lantbrukaren Henrik Svensson på Labbarbs gård utanför Jönköping är en av de bönder från Jönköpings län som har sökt Riksdagens krisstöd efter förra sommarens torka. För honom blev förlusten nästan 2,5 miljoner kronor.

– Det är pengar som är förlorade och som inte går att ta igen. Kommande investering får skjutas upp, säger han.

Täcker 10-15 procent

Totalt blev förlusten för det svenska lantbruket 10 miljarder. Och det krisstöd från Riksdagen som nästan 25 000 lantbrukare har ansökt om, kommer för Henrik Svenssons del täcka mellan 10 och 15 procent av förlusterna.

– Det är tacksamma pengar, men det är inte det som avgör om vi klarar oss.

Hur har vintern varit? Blev det så illa som befarat?

– Ja, det skulle jag nog säga. Men i och med att vi anpassade oss efter situationen och var sparsamma med foder och även köpte in foder, så har vi klarat av det.

”Ser riktigt bra ut”

Och den här sommaren har börjat betydligt bättre än den förra. Den första grässkörden är bärgad och i lagren finns det redan mer än sammanlagt efter hela förra sommaren.

– Det ser riktigt bra ut faktiskt. Vi har tre vallskördar till framför oss så i vinter kommer lagren att vara fulla, säger Henrik Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer