Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Henrik Smeid runt i sitt nya flyttbara hus som just nu byggs på en gård utanför Kungsbacka. Foto: SVT

Henrik Smeid förverkligar sin husdröm på hjul

Publicerad

Henrik Smeid i Jönköping bor en stor del av tiden i en 14 meter lång husvagn med alla tänkbara bekvämligheter. Men han nöjer sig inte med det – hans nya projekt är ett husbygge på en lastbilstrailer.

– Det är en dröm om att kunna ställa sitt hem där man vill bo för tillfället.

Det nya bygget kommer att få en totalboyta på 80-90 kvadratmeter tack vare två eller tre delar som kan skjutas ut när vagnen står uppställd. Halva det mobila huset kommer dessutom att ha en andra våning där taket skjuts upp med hjälp av elmotorer.

– När man kör vagnen på väg får ju bygget vara högst 4,5 meter.

Just elmotorerna har varit en svår nöt att knäcka. Motorerna måste vara synkroniserade så att de inte drar snett, för då kan bygget skadas.

– Jag hade kontakt med 13-14 firmor i England, Tyskland och USA, men ingen kunde hjälpa oss. De slutade med att någon kände någon i Tranås av alla ställen och där hittade vi vår leverantör som har hjälpt oss mycket.

Ett halvår kvar

Bygget inleddes för ungefär ett år sedan och Henrik Smeid tror att det tar ytterligare ett halvår innan huset är inflyttningsklart.

Huset kommer att vara flyttbart, men det krävs en lastbil för att dra huset som kommer att väga runt 25 ton.

Mest nervös är Henrik Smeid för hur glaspartiet i entrén längst bak på bygget ska klara att flyttas runt.

– Det är ju något som vi har funderat mycket på.

I klippet ser du hur långt bygget har kommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.