Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Appelberg springer för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Hör honom berätta om att springa i 24 timmar. Foto: Fredrik Weibull SVT

Henrik springer i 24 timmar för psykisk ohälsa: ”Många unga mår dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under 24 timmar sprang Henrik Appelberg från Habo på ett löpband. Anledningen är att han vill samla in pengar till en välgörenhetsorganisation Sucide Zero som arbetar för att minska självmorden i Sverige.

För de allra flesta låter det helt galet att springa utan paus i 24 timmar. Men inte för Henrik Appelberg som sprungit flera ultralopp, det vill säga längre än ett maraton.

– Jag gillar utmaningar och testa mig själv. Då känner jag att om det kan få lite uppmärksamhet tillsammans med någon viktig fråga så gör jag gärna det, säger Henrik Appelberg.

Han är inte bara ultralöpare utan han är även idrottslärare till yrket där han märker av att flera elever mår dåligt i skolan idag.

– Jag brinner för den psykiska ohälsan som ökar. Vi ser i skolan att antalet hemmasittare ökar och elever som inte mår bra psykiskt, säger han.

I klippet berättar han vad som varit den största utmaningen på löpbandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Henrik går i mål. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.