• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) tänker inte lägga sig i Trafikverkets beslut. Foto: TT

Ministern om hotade julbelysningen: Litar på Trafikverket

Uppdaterad
Publicerad

Flera mindre orter i Sverige, däribland Hestra utanför Gislaved, riskerar att bli utan julbelysning när Trafikverket inte längre lånar ut sina lyktstolpar för dekorationer. Nu har frågan lyfts i riksdagen. Men ministern tänker inte ingripa, utan litar på verkets bedömningar.

Det är riksdagspolitikern Magnus Oscarsson (KD) från Östergötland som lyft problemet i Sveriges riksdag. Han ställde frågan till infrastrukturministern Anna Johansson vad hon skulle göra i frågan.

”Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att traditionen med jul- och adventspynt på lyktstolparna ska få fortsätta även i mindre orter?”, löd frågan.

Hennes svar till ledamoten Magnus Oscarsson var: Ingenting.

”Om Trafikverket gör bedömningen att befintliga stolpar inte har tillräcklig hållfasthet för att medge att julpynt hängs upp så förutsätter jag att verket gjort en korrekt bedömning”, skriver hon i sitt svar.

Ministern: Älskar julbelysning

I en tweet svarar Anna Johansson SVT Nyheter Jönköping om varför hon inte tänker göra något åt Trafikverkets beslut om julbelysningen:

Själv älskar jag julbelysning. Litar dock på att Trafikverket och berörda kommuner löser frågan så både säkerhet och mys tillgodoses.

Julbelysning i Hestra

Som SVT Nyheter Jönköping berättat tidigare har Trafikverket börjat se över användandet av belysningsstolparna. Av tradition har stolparna använts för julbelysning när kommunerna var ansvariga för stolparna. När Trafikverket tagit över ansvaret för belysningsstolparna på större genomfartsvägar får julbelysning inte längre sättas upp.

– Vi ser över det här för att vi inte har rätt att låta andra ta el från vår anläggning enligt el-lagen. Och stolparna är inte dimensionerade för vikten som julbelysningen har och vi måste ta bort sådant som inte ska vara där. Vi garanterar säkerheten först, sa Elin Isaksson, nationell samordnare trafikreglering på Trafikverket då.

I den lilla orten Hestra ligger samhällsföreningens belysning i ett lager i väntan på advent, men i år ser belysningen ut att bli kvar där.

Förstör julstämningen

Riksdagsmannen Magnus Oscarsson menar att den här hållningen från Trafikverket förstör julstämningen i många svenska småorter. Han ska också ha begärt ut en lista från Trafikverket med olyckor som orsakats av julbelysning.

SVT Nyheter Jönköping har sökt Magnus Oscarsson för kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Julbelysning

Mer i ämnet