Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Dybelius och SVT:s reporter gör våfflor och pratar bakhistoria – i klippet hör du historielektorn berätta varför han tror dagar som våffeldagen är viktiga för många i Sverige. Foto: Emma Johansson/SVT

Historielektor på våffeldagen: ”Det viktigaste är gemenskapen”

Publicerad

Traditionen med att uppmärksamma populära bakverk har funnits i svenskarnas liv länge.

– Den religiösa betydelsen har minskat, men när det gäller gemenskapen så har vi en stor tradition av att fira sådana dagar, säger Anders Dybelius, universitetslektor i historia vid Jönköping University.

Idag, lördag, är det våffeldagen. En dag då vi svenskar ska vispa ihop en smet som gräddas till våfflor som vi sedan gärna avnjuter tillsammans med vänner och familj.

Enligt Anders Dybelius så har till exempel våfflor tidigare ansetts vara lyxig mat eftersom det inte var lätt att ha vetemjöl.

Hur började allt detta med att fira bakverk i Sverige? 

– Allt började när man fick vetemjöl, honung och sedan bland annat socker, kardemumma och kanel som kom från mellanöstern.  

I Sverige är fikakalendern något viktigt som man tar på allvar och firar genom att äta söta delikatesser med nära och kära, det kan vara kanelbullens dag, semmeldagen och kanske Fössta Tossdan i Mass i Småland. 

I klippet ovan ser du Anders Dybelius och SVT:s reporter Zahraa Abdul Reda göra våfflor och prata om vikten att fika.

Den klassiska varianten verkar gå bäst på på våffeldagen. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.