I klippet hör du var Carolina Lindell som arbetar på covidavdelningen tycker samt Stefan Österström, socialdirektör, som reder ut en del frågetecken kring boendet. Foto: Johannes Tolf/SVT

Utskrivna coronapatienter slussas till ny avdelning – bredvid äldreboende

Publicerad

I Jönköpings kommun har äldreomsorgen gjort i ordning en avdelning där sjuka i covid-19 som tillfrisknat men ännu inte kan åka hem, får bo. Avdelningen ligger i anslutning till ett äldreboende och har gjort att många anhöriga uttryckt oro för smittorisken.

Avdelningen är en typ av korttidsboende för personer som har burit eller bär på coronaviruset men som skrivits ut från sjukhuset. Personerna bor på avdelningen för att undvika att smitta andra.

Stefan Österström som är socialdirektör reder ut en del frågetecken som många anhöriga varit oroliga över då den nya avdelningen ligger i anslutning till ett äldreboende.

Corona Jönköping

Finns det ändå inte en större risk att få in smittan på äldreboendet?

– Det vet jag inte hur det skulle gå till i så fall. Coronaviruset är en droppsmitta och en kontaktsmitta – inte en luftburen smitta.

Kommer personalen att gå mellan avdelningarna?

– Nej. Det är en egen ingång till avdelningen och vi har egen personal som vi just nu dedikerar till just detta uppdrag.

På avdelningen finns i nuläget 18 platser men det finns kapacitet att dubblera platserna vid behov. Samma typ av avdelning finns redan på ett par andra platser i kommunen och liknande lösningar har gjorts även i Gislaved och Vetlanda.

Viss oro bland personalen

Carolina Lindell arbetar på avdelningen och har själv hört anhöriga som varit oroliga.

– Det är väl en allmän oro, sen kommer det lite närmare anhöriga till personer som bor här. Patienterna hålls isolerade så det tycker jag känns tryggt. Vi gör vad vi kan för att inte sprida smittan vidare, säger hon.

Finns det en oro bland personalen?

– Det finns en viss oro, men vi har mycket utbildning och har sjuksköterskor som jobbar mycket med hygien.

Se henne berätta om hur hon själv känner över att arbeta så nära smittade i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet