Deltagarna på Hjärtats hus träffas och fikar, går promenader och lyssnar till olika föreläsare. Foto: SVT

Hjärtats hus – träffpunkt för cancersjuka

Uppdaterad
Publicerad

Varje onsdag kan cancersjuka och deras anhöriga träffas på Ryhovs herrgård i Jönköping. Projektet kallas Hjärtats hus och tanken är att de tillsammans ska kunna ge stöd till varandra i en svår livssituation.

– Genom att möta andra kan man må mycket bättre snabbt. Och i ett längre perspektiv tror jag att denna typ av verksamhet sparar mycket för vården också, säger Maggie Målevik, initiativtagare till Hjärtats hus.

Hjärtats hus startades i början av året och under våren hade de träffar en gång i månaden. Efter sommaren har verksamheten utökats och under hösten har man öppet varje onsdagseftermiddag i en sidobyggnad till Ryhovs herrgård.

Stor hjälp

Deltagarna träffas och fikar, går promenader och lyssnar ibland till olika föreläsare. Men verksamhetens viktigaste funktion är att deltagarna ska kunna stötta varandra.

Något som Lena Jonsson kan skriva under på hon fått att Hjärtats hus. Hon drabbades av cancer i tjocktarmen och den upptäcktes vid en operation i maj. Ett besked som var både omtumlande och chockartat för henne. Men onsdagsträffarna har varit en stor hjälp.

– Det är fantastiskt. Träffarna har stöttat mig under min sjukdomstid. Det har gett så mycket både för min självkänsla och mitt självförtroende att komma hit.

Enligt läkarna har Lena Jonssons cancer kunnat opereras bort, men oron för att den ska komma tillbaka finns ständigt hos henne.

”Pratar inte bara sjukdomar”

Agneta Assarsson drabbades av bröstcancer för fem år sedan. För henne har träffarna också stor betydelse.

Agneta Assarsson. Foto: SVT

– Vi pratar ju inte bara sjukdomar här, utan vi har ju lite roligt också. Vi har föreläsningar och lite andra aktiviteter. Det är jätteskönt att komma hit och få ventilera, vi har ju lite samma problem och man kan få lite uppslag om olika saker.

På Hjärtats hus brukar det vara åtta till tjugo personer på onsdagsträffarna. Maggie Målevik vill att fler ska hitta till deras träffar. En grupp man också vill nå är anhöriga till cancersjuka.

– Det är väldigt stressande att leva som anhörig till en cancersjuk.

Vad är svårast för de anhöriga tror du?

– Jag tror att de känner sig utlämnade många gånger och att det känns som självklart att de ska klara allt praktiskt runt omkring. De ska vara stöttande och hålla ordning på allting, säger Maggie Målevik.

Och Agneta Assarsson är inne på samma spår.

– De ska vara starka, fast de kanske inte är det. De har kanske lika mycket oro som den som är sjuk.

Får ekonomiskt stöd

Hjärtats hus kan drivas tack vare att region Jönköping står för lokalhyran. Man får också ekonomiskt stöd från fonden Klinisk cancerforskning i Jönköpings län. Maggie Målevik drömmer i framtiden om en daglig och större verksamhet.

– Jag tror och hoppas att fler grupper kommer att finnas här i huset. Regionen har ju bildat något som heter Hälsans kafé och under det ska det finnas flera ben och Hjärtats hus har varit först ut. Så jag hoppas att det kommer flera sjukgrupper hit. Vi kan vara flera grupper här i huset samtidigt, det är inga problem, säger Maggie Målevik.

Att få träffa andra i en liknande situation och kunna prata om oro och svåra känslor är viktigt.

Hjärtats hus mål. Foto: SVT

– Jag tror att man måste bearbeta sina känslor, det är svårt att göra själv. Man måste ju få prata om det jättemycket, om det svåra man gått igenom, säger Lena Jonsson.

Får man utrymme att göra det här på Hjärtats hus?

– Det får man verkligen, jag rekommenderar alla som får en cancerdiagnos att komma hit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.