Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hög sjukfrånvaro i omsorgsverksamheterna. Hör socialdirektör Stefan Österström kommentera läget. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Hög sjukfrånvaro bland personalen i omsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Sjuktalen bland anställda inom socialtjänstens vård- och omsorgsverksamheter i Jönköpings kommun är just nu hög. Tio procent av de anställda är just nu sjukskrivna. På vissa avdelningar har frånvaron varit uppemot 30 procent vissa dagar.

– Inom funktionshinderomsorgen har vi i vanliga fall runt sju procents sjukskrivning i januari och februari, säger Stefan Österström, socialdirektör i Jönköpings kommun.

Sjuktalen bland anställda inom socialtjänstens vård- och omsorgsverksamheter ligger nu alltså tre procentenheter högre, cirka tio procent är sjukskrivna.

På stora arbetsplatser, som till exempel gruppbostader och korttidsboenden, går det till viss del att ställa om, medan det inom personlig assistans är svårare att bemanna när flera i arbetsgruppen blir sjuka samtidigt. Där kan sjukfrånvaron hamna på 20-30 procent under några dagar.

Svårt att rekrytera

– I det här läget får vi använda oss av övertid och fyllnadstid, men det är inte hållbart i längden. Vi har sedan tidigare ett stort antal vakanser och vi har under hösten sett att det generellt är svårt att rekrytera.

Det här har gjort att vissa serviceuppdrag, som handling och städning har fått skjutas fram.

Får ni mycket klagomål från de som berörs?

– Vi upplever att det finns en förståelse för att vissa insatser skjuts fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.