Vrigstadån Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Höga vattennivåer i länet

Publicerad

På flera håll i länet är det just nu ovanligt höga flöden i vattendragen och i Vetlanda har SMHI utfärdat en klass 1-varning för höga flöden i Emån.

Även i Vrigstad har Vrigstadån höjd sig ovanligt mycket. Här har räddningstjänsten sedan några dager tillbaka hållit ett extra öga på vattennivån.

– Varje dag åker vi ut och mäter från broarna både på förmiddagarna och kvällarna så att vi har en egen prognos på det här. Men sedan följer vi ju givetvis SMHI:s prognoser, säger Lars-Göran Andersson som är räddningschef i Sävsjö kommun.

Fastigheter i riskzon

Längs ån i Vrigstad ligger flera fastigheter nära vattnet och där är flera oroliga över hur högt vattnet står.

– Det har inte gått in i någon byggnad än som jag känner till. Men det har gått upp i trädgårdar nära fastigheter, säger Lars-Göran Andersson.

Kan bygga barriärer

Från räddningstjänsten är man nu redo att agera om vattnet skulle öka ännu mer säger Lars-Göran Andersson och fortsätter:

– Vi vill ju vara på tårna så att vi inte blir överraskade ifall det skiljer,l som det gjorde nu från igår kväll till idag, med två decimeter. Vi vill kunna vara beredda på att göra lite åtgärder med att bygga barriärer och så om det behövs, säger han.

Hur länge kommer ni att hålla koll på vattennivån?

– Vi kollar så länge som vi känner att det finns en viss risk i alla fall.

Kan man göra något för att förebygga det här?

– Det är vädrets makter. I somras var det torka som vi pratade väldigt mycket om och nu så är det för mycket vatten. Det är det som vi får försöka hantera. Vi kan inte påverka det så jättemycket, säger Lars-Göran Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer