Foto: SVT

Högre puls ska ge bättre betyg

Uppdaterad
Publicerad

Från och med hösten 2017 ska alla mellanstadieelever i Eksjö kommun få mer idrott i skolan. En satsning som uppskattas av såväl lärare som elever.

– Det skulle vara kul för man blir piggare på lektionerna, säger Hannah Havskog, elev på Norrtullskolan i Eksjö..

Hannah går i trean, men lagom till att hon börjar fyran nästa höst inför kommunen daglig pulsträning i cirka 30 minuter. De dagar då barnen inte har idrott på schemat kommer det att bli pulsträning.

Gäspar mindre

SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat om femteklassarna på Norrtullskolan i Eksjö som i ungefär ett och ett halvt år testat på att träna 30 minuter tre dagar i veckan.

LÄS MER: Pulsträning ökade elevernas närvaro

Hur deras betyg påverkats är för tidigt att säga, men att eleverna är mer pigga på lektionerna märks tydligt enligt klassläraren Johanna Strid.

– De har ju idrott 30 till 40 minuter innan de kommer och då är dem igång och redo att lära sig, säger hon.

Hon ser en tydligt skillnad mot de dagar då barnen inte tränar innan lektionstid.

– Då gäspar de helt enkelt mer, säger Johanna.

”Väl investerade pengar”

Satsningen som finns med i kommunens senaste budget kostar enligt barn- och ungdomschefen en och en halv miljon kronor. Det är väl investerade pengar menar han.

– Vi tror att resultaten i samtliga ämnen kommer att förbättras på det här sättet och sedan kommer eleverna må bättre, säger Tord du Rietz, barn- och ungdomschef i Eksjö kommun.

Men hur det praktiskt ska lösas när flera elever ska träna varje dag är ännu inte helt klart.

– Organisatoriskt är det naturligtvis en utmaning att få till det. Sedan måste vi anställa några fler idrottslärare och det är ju lärarbrist, säger Tord du Rietz.

Det låter som att ni även behöver fler lokaler?

– Vi tänker att vi till en början ska använda de lokaler vi har och sedan även vara ute en stor del av året, men sedan får vi utvärdera allt eftersom om vi behöver fler idrottshallar.

Kommer inte tröttna

En av dem som uppskattar kommunens satsning är Jesper Holmström, som vi träffar på treornas idrottslektion i Norrtulskolan.

– Det är roligt, säger han.

Kan man inte bli trött på idrott om man har det varje dag då?

– Jo man kan ju men jag tror inte att jag kommer bli det.

Daniel Berg som är idrottslärare på Norrtullskolan menar att det är precis tvärtom och att mer träning föder ett ökat intresse. Även han välkomnar satsningen även om det troligen innebär mer jobb för hans del.

– Så är det säkert men på ett positivt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.