Det är högsäsong för korvtillverkarna och Birgitta Starck på Stensåkra charkuteri i Vetlanda har fått antälla sju personer extra inför julen. Foto: Kristin Renulf/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Högsäsong för prinskorv ger extrajobb i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

Det är bråda tider just nu för länets charkuterier. Så här i julbordstider säljs det mer än dubbelt så mycket korv som övriga året och charkuterierna får kalla in extra personal för att hinna med.

– Inför julen jobbar vi i stort sett fyra gånger mer än vanligt och det är ju just en produkt som är otroligt viktig och det är ju prinskorv, säger Birgitta Starck, ägare till Stensåkra charkuteri i Vetlanda.

Prinskorv är det som går mest så här i jultid?

– Ja, absolut! Prinskorv och senap.

Prinskorven är populär på svenska julbord och dök upp på 1800-talet som en kortare variant av wienerkorv. I Vetlanda har korvtillverkningen skapat jobb här på Stensåkra chark – och i jultid behövs det kallas in extra personal.

– I år har vi ju gjort det för att vi inte ska behöva stå alla kvällar och helger själva. Så nu är vi nog sju extra inför julen och det rullar på bra, säger Birgitta Starck.

Dubblerade leveranser

Samma bild ger Vaggeryds Chark som berättar att antalet leveranser dubbleras från mitten av november fram till jul och att de tar in extrapersonal för att klara av det. Även där handlar det framförallt om prinskorv.

Men även om julen är bra försäljningsmässigt så är det en ansträngning utöver det normala.

– Vi sliter hårt, men produktionspersonalen är fantastisk och vi går in i ett speciellt ”mode”, att det är kul att jobba vid jul. Men ändå är det jätteskönt när januari kommer och vi kan gå ner i vanlig produktion igen, säger Birgitta Starck.

Svårt med vegetariskt

Hur påverkas en korvfabrik av trenden med vegetarisk mat? Jo, fabriken har gjort försök med vegetarisk korv, men att göra en bra vegetarisk korv är svårt menar Birgitta.

– Vi har tagit fram vegetarisk korv som vi inte har släppt ut. I vårt fall blir den för dyr för vi har gjort den för bra, säger Birgitta Starck, som också menar att placeringen av varorna i butiken gör det svårt att nå kunderna.

– När du som vegetarian ska köpa en korv så går man inte till den disk där våra produkter säljs, men det tror vi lossnar framåt.

Prinskorven är en kort variant av wienerkorv, som vi ju hittar i klassisk korv med bröd. Prinskorv serveras oftast stekt och ofta med senap som tillbehör. På mindre charkuterier tillverkas fortfarande prinskorv hantverksmässigt och med naturtarm.

1847 finns recept på prinskorv i Gustafva Björklunds ”Kokbok”, men då kallas den för ”Siskonkorv”. Första gången som den kallas prinskorv ska vara i C. E. Hagdahls kokbok från 1878 med den långa titeln ”Kokkonsten som vetenskap och konst med särskildt afseende på helsolärans och ekonomiens fordringar”.

Och så avdelningen för onödigt vetande:

Wienerkorv heter så på många håll i världen till exempel ”Wienerwurst” på tyska. Men däremot inte i just Wien – där kallas den i stället för ”Frankfurter”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.