Högskolan kan bli räddning för Grennaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Samarbete med Högskolan i Jönköping kan vara räddningen för Grennaskolan.

Igår kunde vi berätta att skolans framtid är högst osäker, eftersom den tappar sin särställning som Riksinternat redan vid årsskiftet.
Men lösningen kan vara att satsa på den internationella marknaden

Nästa år är inte längre Grennaskolan ett riksinternat, vilket bland annat betyder att skolan förlorar sina statsbidrag, och att Jönköpings kommun inte har rätt att driva den vidare i dess nuvarande form.

Överrens

Kommunpolitikerna i Jönköping verkar i alla fall vara ense om att skolan ska vara kvar. Frågan är bara hur, eftersom skolan går med förlust och har tappat elever år efter år. En lösning som diskuteras är att satsa på fler internationella gymnasieelever. I en utredning om Grennaskolans framtid konstateras att internationella studenter är en växande marknad, och att intresset från studenter i framför allt Kina, Indien och Sydkorea att läsa utomlands är stort.

Inledande möten

Sedan i höstas samarbetar Grennaskolan med en kinesisk rekryteringsagent, och man har även deltagit i en internationell rekryteringsmässa i Shanghai. Man har även inlett samtal med Högskolan i Jönköping i hopp om ett framtida samarbete, eftersom Högskolan i Jönköping är bland de bästa i landet på att locka till sig internationella studenter. Högskolan har också väl upparbetade kanaler för studentrekrytering i bland annat Asien.
Om det blir något samarbete med högskolan, och i så fall hur det skulle se ut är än så länge för tidigt att säga. Hittills har man bara haft några inledande möten för att diskutera frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grennaskolans framtid

Mer i ämnet