Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet och följ med in i verkstaden med eleven Noah Grandelius Lindor. Foto: Ebba Öberg/SVT

Högt söktryck till fordonsprogrammet på Njudungsgymnasiet i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

EPA-trend och ny teknik kan ha fått intresset för fordons- och transportprogrammet att skjuta i höjden. Det tror lärare och elever på Njudungsgymnasiet som märker av att allt fler söker till fordonsprogrammet.

– Det är en jätteskillnad för oss att gå med ett halvfullt program som vi gjorde för sju, åtta år sen, mot att gå med ett program där några elever till och med inte kommer in, säger rektorn Daniel Björketun.

Även nationellt syns ett ökat intresse för programmet över tid. Andelen sökande har gått uppåt sedan 2017 då 4,6 procent av eleverna prioriterade fordonsprogrammet – vid senaste antagningen var den siffran 5,2 procent.

Se eleven Noah Grandelius Lindor berätta varför han valde sin utbildning i klippet ovan.

Fler tjejer söker

De senaste åren har fler tjejer sökt sig till programmet, även om det är desto populärare bland killar. Förra läsåret var drygt en femtedel av de som ville gå fordonsprogrammet tjejer, enligt statistik från Skolverket.

– Det är inget som vi har märkt av här de senaste åren, men om man tittar 20 år bakåt i tiden ser vi en stor ökning av tjejer, säger Daniel Björketun.

MBC-certifierad skola

Under veckan firade Njudungsgymnasiet att de återcertifierades som Motorbranschcollege. Certifieringen innebär en kvalitetsstämpel som visar att utbildningen uppfyller motorbranschens kvalitetskrav.

Sökantal till fordon- och transportprogrammet på Njudungsgymnasiet

Årtal – antal förstahandssökande

2018 – 15

2019 – 16

2020 – 19

2021 – 21

2022 – 17

2023 – 20

2024 – 24

Programmet på Njungsgymnasiet har 16 platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.