2018 fick Holger Klintenberg sin ME-diagnos. Idag är livet helt förändrat för honom och hans familj. Hör hans fru och bror berätta i klippet. Foto: Privat/SVT

ME-sjuke Holgers bror: ”Han har inte suttit upp på 1,5 år”

Uppdaterad
Publicerad

Ett svagt sken från en bordslampa är det som lyser upp det annars mörka rummet. På väggarna finns ett par fotografier och lappar med korta fraser som ”Jag älskar dig” och ”Maten är för varm”. I en säng i Vaggeryd ligger 35-åriga Holger Klintenberg. Han har inte suttit upp på ett och ett halvt år. Han har solglasögon, hörselskydd och orkar inte prata. Han lider av sjukdomen ME.

Holgers fru Lovisa har sett Holger bli sämre år för år. Hör henne berätta i klippet här ovan.

Efter en körtelfeber på gymnasiet hände något. Gradvis blev Holger Klintenberg tröttare och mer känslig för ljud, ljus och så småningom fick han en konstant feberkänsla. Ingen läkare kunde förklara vad som var fel.

2013 fick han diagnosen kroniskt trötthetssyndrom, som brukar hålla i sig i omkring tre år, enligt informationen som läkarna gav till Holger och hans fru. Men det höll i sig längre än så.

Kroniskt trötthetssyndrom är en neurologisk sjukdom där statistiken på sjukdomsfall är oklar och i nuläget finns varken botemedel eller test som påvisar det. Istället är det en rad kriterier som ska uppfyllas, för att diagnos ska kunna ställas.

Stor okunskap

Flera gånger har Holger och hans familj mött läkare som de upplever inte tagit sjukdomen på allvar. Okunskapen kring ME är stor i Sverige, menar Holgers bror Anton Karlsson.

De har ansökt om personlig assistans men fått avslag. Hemtjänsttimmarna från kommunen tycker de inte räcker till eftersom de själva får vårda honom en viss tid på dygnet.

Kan ni förstå att det inte är självklart att få hjälp på grund av okunskapen?

– Om du är läkare, inte har kunskap om ME och så möter du en människa med ME-diagnos, då måste du se till att du skaffa dig den kunskapen eller hänvisa till någon som faktiskt har kunskap, anser Anton Karlsson.

Plats på anpassat boende

På grund av den skrala hjälp de tycker sig ha fått från kommun och myndigheter, är förtroendet för många av dem i botten. I slutet av juli kom dock beskedet från Vaggeryds kommun att de har beslutat att Holger kan få flytta till ett anpassat boende, när det finns ett ledigt rum som familjen godkänner.

– Får de det till att fungera och har ett team runt honom som kan se till att han inte blir sämre och som han känner sig trygg med, så hade vi varit glada, avslutar Anton Karlsson.

SVT har bett Vaggeryds kommun om en kommentar kring Holgers situation, men kommunen har avböjt att medverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.