Följ med Sandra Junhammar in i hennes 18 kvadratmeter stora ”tiny house” som snart är klart för inflyttning. Foto: SVT/Linda Mathillas

Sandra bygger sitt eget hus – på hjul

Publicerad

Sandra Junhammar från Tranås drömmer om att leva ett enklare liv närmare naturen. Därför bygger hon nu ett så kallat tiny house på hjul.

I höst är projektet klart.

– Jag har alltid tyckt om att vistas i naturen och vill leva mer med naturen och känna mig friare, säger hon.

Allt fler lockas av idén att bli mer självförsörjande både när det gäller, el, vatten och avlopp och klara sig på egen hand. Så är det för Sandra Junhammar som sedan förra sommaren bygger sitt 18 kvadratmeter stora tiny house.

Ingen praktisk erfarenhet

Just nu står huset på Sandras arbetsplats i Tranås där hon arbetar deltid som byggnadsingenjör. Att projektera och ta fram husritningar är hon van vid, men att bygga själv var en ny erfarenhet.

– Jag hade inte ens hållit i en cirkelsåg innan jag började, skrattar Sandra Junhammar.

Intresset för den här typen av hus föddes redan för tio år sedan, berättar hon.

Målet har varit att återbruka så mycket som möjligt och hitta miljövänliga och naturliga material.

Viktigt med planlösning

Var i naturen hon ska bosätta sig vet hon inte än.

Vad kommer det här att kosta?

– Mellan 150 000 och 200 000 kronor. Det var som väntat.

Vad är ditt främsta tips om man vill bygga ett tiny house?

– Planlösningen är viktig, så mitt tips är att göra research och kolla upp hur andra har gjort och inspireras där.

Det här gäller för att bygga och placera ett ”tiny house”

I Sverige krävs bygglov även för ett ”tiny house”. En vanlig missuppfattning är att om man sätter hjul på ett hus så räknas det inte som en byggnad och då krävs inget bygglov.

Ett undantag gäller attefallshus. Vid ett befintligt en- eller tvåbostadshus kan man under vissa förutsättningar bygga ett komplementbostadshus på högst 30 kvadratmeter på tomten. Då krävs inte bygglov, istället krävs en anmälan.

Samma krav och byggregler som gäller för vanliga bostäder gäller även för ett ”tiny house” som används som permanentbostad. Det gäller till exempel krav på brandskydd, energihushållning, tillgänglighet, rumshöjd och bostadsfunktioner.

Beroende på var byggnaden placeras kan det krävas andra tillstånd än bygglov så som strandskyddsdispens, tillstånd eller anmälan för avloppsanläggning, tillstånd för åtgärder nära väg eller för ny utfart.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.