Malin Wengholm (M). Foto: Moderaterna

Hon föreslås bli regionens boss

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas valberedning föreslog på måndagen att Malin Wengholm ska bli ny ordförande för regionstyrelsen i Jönköpings län.

Nu är det Moderaternas regiongrupp som ska ta beslut i frågan på fredag.

Malin Wengholm, 40 år, blir därmed den högsta politikern i Region Jönköpings län.

– Vi tycker att hon är bäst lämpad, säger Britt Johansson (M), ordförande i valberedningen till SVT Nyheter Jönköping.

Malin Wengholm är regionråd i Region Jönköpings län sedan januari 2015. Hon är också ordförande i nämnden arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet. Tidigare var hon bosatt i Värnamo där hon hade politiska uppdrag. Numera bor hon i Jönköping.

Enig valberedning

Eftersom avgående ordförande, Håkan Jansson, är moderat är det en fråga för partiet att utse vem de vill ska bli hans efterträdare. De fem ledamöterna i moderaternas valberedning var alla eniga om att föreslå Malin Wengholm till posten.

– Jag är mycket glad över att valberedningen enigt har föreslagit mig till att bli ordförande i regionstyrelsen, skriver Malin Wengholm, som just nu befinner sig utomlands, i ett pressmeddelande.

Hon vill avstå från ytterligare kommentarer till dess att moderaternas regiongrupp har tagit ställning till valberedningens förslag, vilket de ska göra på fredag. Definitivt beslut om ordförandeposten tas i regionfullmäktige den 19 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.