Hon skapade HV71 Queens

Publicerad

För tio år sedan hade HV-71 inget damlag. I helgen tog tjejerna i HV Queens sig till högsta serien.

Det började med en het passion för hockey. Drömmen om att få spela i ett hockeylag var stor för Behnaz Bahabozorgi. Men för 10 år sedan var det lättare sagt än gjort. Då fanns det nämligen inget damhockeylag i Jönköping.

-Jag var mest frustrerad och jag tyckte att det var konstigt. På kommunen sa de att det inte fanns någon lösning på detta. Då kände jag att antingen går jag hem och tycker att det är illa och fortsätta vara en del av problemet eller vara en del av lösningen, säger hon.

Lösningen kom 2002
Våren 2002 kom lösningen. Då bildades Jönköpings första damlag i ishockey, Jönköpings IF Queens.

-Jag visste inte vad jag gav mig in på. Jag satte in en annons i tidningen och det kom kanske 40 tjejer som var intresserade av att börja.

Hur var det på första träningarna, hur bra var ni?
– Ja det var verkligen att börja från noll, vi fick lära oss att åka skridskor, positioner och regler, ja allting var från noll, säger Behnaz.

Inte helt enkelt
Blandningen av spelare var stor. Några kom från Nässjös damlag, medan andra hade aldrig stått på ett par skridskor, och vad gällde åldern kunde endel vara mellan12 till 40 år.
Men att starta upp ett damhockeylag var inte alltid en dans på rosor. Att tjejer skulle spela hockey var inte lika självklart som i dag.

Trångsynthet och oviljan att sätta sig in i ämnet damhockey gjorde processen svår under de första åren. Taktiken från motståndarna, berättar Behnaz, var att flytta fokus från själva sakfrågan till henne som person.

-Folk kunde komma fram till mig och tycka att det jag höll på var helgalet, tramsigt, det var inte realistiskt, vad är det för fånigheter, ungefär som när damfotbollen började, kan jag tänka mig, säger Behnaz.

Hur kändes det att få de reaktionerna?
-Jag blev arg och det drev mig att verkligen få det här att fungera. Och när man är 18 år så är man lite naiv man tror att allt löser sig och det var lite till min fördel tror jag, säger hon.

Förändringen
Hösten 2007 blev Jönköping IF Queens HV71 Queens.
-Det är en milstolpe i föreningens historia. Det var ju inte så att vi var ett sjunkande skepp eller ett lag som inte hade en god ekonomi. Utan det var mest för att vi skulle kunna nyrekrytera på ett bättre sätt och kunna nå ut till fler om vi hette HV71, säger Behnaz.

Men vad kommer egentligen namnet Queens ifrån?
-Jag lyssnade mycket på Freddie Mercury när jag var liten. Och när jag startade föreningen trodde jag inte att det skulle bli något stort så jag tänkte att jag sätter dit Queens då, säger hon.

-Man hade manliga förebilder inom hockey, men det fanns ingen kvinnlig förebild som man kunde se på tv eller följa i media. Men idag finns det förebilder för unga flickor, de kan komma till Kinnarps arena och se att tjejer visst kan spela hockey och de kan se matcherna som tjejerna spelar och känna att där vill jag vara en dag, säger Behnaz.

Kan du bli avundsjuk på att de har förebilder idag?
-Ja, jag är jätteavundsjuk, men på ett positivt sätt. Jag önskar jag var sex år igen och mina föräldrar skickade mig till hockeyskola, säger Behnaz Bahabozorgi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer