Flera bedrägerier mot äldre i länet de senaste dagarna. Foto: TT

Flera åldringsbrott på Höglandet – polisen varnar människor

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har tre åldringsbrott skett på småländska höglandet. Äldre personer har fått sina bankkort stulna. Polisen ska nu lägga extra mycket resurser för att lösa brotten.

I onsdags kväll kontaktades en äldre person i Tranås kommun av en kvinna som påstod att en installation behövde göras i dennes bostad och att man skulle behöva komma in i lägenheten. Därefter ska en man ha gått in i bostaden och pensionären blev av med sitt betalkort.

Liknande brott i Nässjö

Under torsdagskvällen inträffade två liknande brott i Nässjö kommun. Gärningspersonen uppgav vid ett av fallen att denne ringde från Telia, senare besökte en man bostaden och berättade att han vill sälja en telefon till personen och lyckades få tag på dennes bankkort för att sedan plocka ut pengar.

Polisen ska nu utreda om det finns någon gemensam nämnare gällande de tre brotten.

Influensern Patrik Widell varnar människor

Höglandspolisen går nu ut i sociala medier för att varna människor. Även influensern och polisen Patrik Widell med över 600 000 följare på Tiktok har tidigare under veckan publicerat ett inlägg där han uppmanar människor att inte legitimera sig över telefon om någon ringer.

Patrik Widell har låtit SVT Nyheter tagit del av en ljudinspelning, som spelats in tidigare men som visar hur det kan låta när en bedragare försöker lura till sig bankuppgifter, hör det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.