Foto: Fanny Olsson/SVT

Hovrättsdom om mord på LSS-boende

Uppdaterad
Publicerad

I dag ger Göta hovrätt sin dom mot en 26-årig man som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för ett mord och ett mordförsök i Vetlanda i vintras. 26-åringen vill dömas till vård eller ett tidsbestämt fängelsestraff.

Mannen har erkänt att han dödade en kvinnlig granne i 20-årsåldern med ett stort antal knivhugg. Kvinnans syster skadades också.

Lägenheten som den unga kvinnan bodde i var ett LSS-boende, medan 26-åringen var en vanlig hyresgäst. De två grannarna hade varit irriterade på varandra i ett halvår, och båda hade gjort anmälningar mot den andre. Han stördes bland annat av att hon spelade musik på hög volym.

Hundratal knivhugg

Kommunens personal hade samtal med båda om konflikten. Men en kväll i februari gick 26-åringen till attack mot sin granne med ett hundratal knivhugg.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen led av en allvarlig psykisk störning. Eksjö tingsrätt dömde honom ändå till livstids fängelse.

26-åringen överklagade, och vill dömas till antingen rättspsykiatrisk vård eller ett tidsbestämt fängelsestraff.

Enligt en bedömning av Rättsliga rådet har 26-åringen ett begränsat behov av psykisk vård, uppger P4 Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.