Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biståndsorganisationen Human Bridge tvingas nu sortera allt insamlat material manuellt – i klippet ser du hur det går till. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Human bridge ändrar sina rutiner – så sorteras dina kläder

Publicerad

Efter boten på 94 000 kronor har biståndsorganisationen Human Bridge i Holsbybrunn anställt ett 30-tal medarbetare som sorterar allt insamlat material.

– Vi följer lagstiftningen, men det gör att vi kan lägga mindre pengar på bistånd, säger Carl-Johan Svensson, depåchef Human Bridge.

I klippet: Se när det insamlade materialet sorteras på Human Bridge i Holsbybrunn.

Överskottet från Human Bridge klädinsamlingar går till bistånd i form av sjukhusutrustning, främst till Afrika, östeuropa och Mellanöstern. 2022 blev överskottet cirka 17 miljoner kronor.

Efter företagsboten på 94 000 kronor i vintras sorterar Human Bridge allt sitt insamlade material för att inte bli stoppade igen.

– Vi har anställt ett 30-tal personer som sorterar manuellt, säger Carl-Johan Svensson, depåchef Human Bridge i Holsbybrunn.

Tydligare tolkningar av lagar och regler

Enligt Naturvårdsverket är en ny avfallstransportförordning beslutad i EU. Om två år kommer det innebära tydligare kriterier för att bedöma om begagnade produkter ska betraktas som avfall eller inte.

Naturvårdsverket skriver också att det pågår ett arbete med nya bestämmelser i EU:s avfallsdirektiv. Det handlar om tydligare krav på att transporter ska kunna visa att begagnad textil är sorterad och färdig att återanvända för att inte klassas som avfall.

– För oss innebär informationen från Naturvårdsverket att vi börjar se en ljusning. Nu vet vi mer vad som gäller, säger Lars Råsberg, biträdande direktor Human Bridge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.