När snön smälter dyker det upp en hel del otrevliga bruna högar på marken. Alla hundägare följer inte lagen och plockar upp hundens bajs. Foto: TT

Hundbajs på gatan – otrevligt vårtecken

Uppdaterad
Publicerad

Smålänningarna tillhör de svenskar som är sämst på att plocka upp efter sin hund. Här är det två av tio som missar att ta med sig bajspåsar på hundpromenaden.

Det gäller att titta ner när man är ute och går, för just nu ligger en hel del bruna illaluktande högar på våra trottoarer och gångbanor, ett tecken på att alla hundägare inte alltid plockar upp sin hunds avföring.

I klippet ovan hör du hur ett gäng hundägare resonerar.

En undersökning som Agria har gjort med hundägare i landet visar att smålänningarna oftast lämnar kvar högen på marken, 21 procent, medan hundägarna i södra Sverige ligger i topp – där endast fem procent lämnar bajset på marken.

Brott mot miljöbalken

Att inte plocka upp bajset är faktiskt ett brott mot miljöbalken. En fällande dom kan ge böter.

Om och var man måste plocka upp efter sin hund beslutar varje kommun, ofta gäller det tätbebyggda områden, parker, friluftsområden och på badplatser.

Fakta hundbajs

  • Det finns 881 000 hundar i Sverige
  • En hund bajsar minst 2 gånger per dag, det blir 1 762 000 bajskorvar per dag eller hela 643 miljoner bajshögar årligen.

Källa: Agria

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.