Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Hundrasen som inte får namnge ett kvarter

Uppdaterad
Publicerad

Lantmäteriet tycker att dalmatinern, labradoren och collien är bra namn på kvarter i Nässjö kommuns detaljplan för ett nytt område i Forserum. Däremot döms rasen lagotton ut som kvartersnamn.

Nässjö kommun har begärt samråd när det gäller att namnge fyra kvarter inom detaljplanen för Snuggarp 2:1 i Forserum. Kommunen har föreslagit fyra hundraser som namn på kvarteret. Det är dalmatinern, labradoren, collien och Lagotton. Lantmäteriet ger i sitt yttrande tummen upp för de tre första förslagen, men tycker inte att lagotton är ett lämpligt namn på ett kvarter.

Ovanlig hundras

Lantmäteriet hänvisar till Kulturmiljölagens hänsynsparagraf om god ortsnamnssed. Den säger att ortsnamn ska följa vedertagna regler för svensk ortsnamnssed.

”Lagotton är italienska, förleden innehåller ordet lago, det vill säga sjö. Namnet avviker från de övriga föreslagna namnen på hundraser, vilka sedan länge är representerade i standardspråket och upptagna i Svenska Akademins ordlista (SAOL).”

Rekommenderar andra hundraser

Lantmäteriet menar att det inte är självklart för allmänheten att lagotton är en hundras och att en viktig princip vid ny namngivning är att ortsnamn ska vara lätta att uppfatta och uttala. Hela rasnamet lyder lagotto romagnolo och är en ras som i hemlandet Italien ofta används som tryffeljägare.

Lanmäteriet rekommenderar i stället Nässjö kommun att välja en annan hundras, exempelvis settern, spetsen, boxern eller terriern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.