I klippet hör du Anna Bjarnle, som hjälper personer som vill starta eget företag, att berätta om hur affärsidéerna har förändrats under coronaåret jämfört med innan pandemin. Foto: SVT/Johannes Tolf

Hundratals fler nystartade företag under 2020 jämfört med 2019

Uppdaterad
Publicerad

Under coronaåret 2020 startades 21 procent fler nya företag i Jönköpings län än under 2019. På Nyföretagarcentrum i Jönköping har telefonerna gått varma när blivande entreprenörer velat ha hjälp med att komma igång.

Orsaken till ökningen av nystartade företag tros bland annat bero på att fler blivit av med sin anställning under pandemin, och att ett eget företag bedömts som en möjlig försörjning.

Ingen tidigare erfarenhet

Det startades 2 125 nya företag i Jönköpings län förra året, en ökning med 21 procent jämfört med 2019. Då registrerades 1 760 nya företag i länet, visar siffror från Bolagsverket som Visma sammanställt.

Corona Jönköping

– Det har fullkomligt exploderat med rådgivningar och även startade företag under förra året, säger Anna Bjarnle, verksamhetsansvarig på Nyföretagarcentrum i Jönköping.

Hon berättar att det är många som startat eget som inte har någon erfarenhet av egenföretagande sedan tidigare.

– De har kanske haft en anställning, blivit uppsagda och så ser det detta som ett sätt att få en inkomst.

Ökar mer än riksgenomsnittet

I landet som helhet startades 73 500 företag under 2020, en ökning med 14 procent jämfört med 2019. Det har aldrig tidigare registrerats så många nya företag i landet, enligt Bolagsverkets statistik.

Jönköpings län ökade näst mest i Sverige med den 21-procentiga ökningen.

De flesta väljer att starta aktiebolag eftersom kravet på aktiekapital i privata aktiebolag sänktes vid förra årsskiftet, från 50 000 till 25 000 kronor.

– Men jag är inte så positiv till sänkningen eftersom det gör att bolagen har mindre kapital i botten. Det räcker med att du köper en dator så har man använt halva kapitalet, säger Anna Bjarnle.

I klippet ovan hör du mer om hur affärsidéerna har förändrats under pandemin och hur Anna Bjarnle ser på riskerna för att fler företag går i konkurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet