Bostadskvarteret Brunstorp i Huskvarna kan vinna pris för sin arkitektur. Foto: SVT

Huskvarnabyggnad kan vinna arkitekturpris

Uppdaterad
Publicerad

Bostadskvarteret Brunstorp i Huskvarna har en möjlighet att vinna Kasper Salin-priset. Ett prestigefyllt pris som delas ut av Sveriges Arkitekter på Arkitekturgalan.

Huskvarnabyggnaden tävlar mot en bostadsrättsförening i Göteborg, en skola i Knivsta och en kontorsbyggnad i Solna.

– Alla de nominerade byggnaderna förgyller vardagen för de som bor, arbetar i eller besöker dem. Med tydlig arkitektonisk idé och genom bra dialog mellan arkitekter och beställare uppnår de mer än vanligt generösa rumsliga kvaliteter, säger Tatjana Joksimović, arkitekt SAR/MSA och förbundsordförande för Sveriges Arkitekter i ett pressmeddelande.

Delade meningar om arkitekturstilen

Tidigare har Arkitektur-upproret, som arbetar mot vad de beskriver som den eskalerande förfulningen av våra städer, nominerat Huskvarna-huset till landets fulaste. Det kalkonpriset slapp fastigheten. Men åsikterna om stilen på huset, som till stor del består av betong och stora glaspartier, är tudelad. Byggnaden har nominerats till Jönköpings kommuns stadsbyggnadspris, men inte heller här blev det något pris. Och nu har bostadskvarteret möjligheten att vinna Kasper Salin-priset som delas ut den 10 mars.

Det här är Sveriges Arkitekter

Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation för Sveriges alla arkitekter. De kan jobba med hus, inredning, landskap eller planering.

Organisationen har hand om cirka 90 procent av den samlade arkitektkåren. Sveriges arkitekters mål är att ha en bred roll i planering och samhällsbyggnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.