Foto: Johan Nilsson / TT

Husqvarna stämmer underleverantör – kan tappa miljardbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Husqvarna kan tappa omkring två miljarder kronor i försäljning efter en konflikt med den amerikanska underleverantören Briggs & Stratton. Nu tar bolaget, med huvudkontor i Huskvarna, konflikten till amerikansk domstol.

Underleverantören kommer endast att leverera en mycket liten andel av de motorer för åkgräsklippare som Husqvarna group tidigare beställt inför säsongen 2022, främst för Nordamerika. Nu har därför Husqvarna lämnat in en stämningsansökan i delstaten South Carolina för att tvinga Briggs & Stratton att leverera alla motorer.

– I värsta fall kan bristen på motorer resultera i en förlust av nettoförsäljning motsvarande omkring två miljarder kronor, främst under 2022 med begränsad effekt under fjärde kvartalet 2021, säger Åsa Larsson på Husqvarnas pressavdelning.

Det är okänt hur Briggs & Stratton ställer sig till stämningen och det som Husqvarna beskriver som kontraktsbrott.

Åsa Larsson säger att hon inte vet hur lång tid rättprocessen kommer att ta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.