Behnaz Bahabozorgi grundade Jönköpings IF Queens som sedan blev HV71 Dam. Foto: SVT

HV71:s damlag fyller 10 år

Publicerad

Den 1 augusti 2018 är det precis 10 år sedan den då sexåriga föreningen Jönköpings IF Queens bildade HV71s första damlag. Ett jubileum som ska firas på hemmaarenan i höst.

Allt började 2002 när den då 18-åriga Behnaz Bahabozorgi gjorde verklighet av sin dröm – att starta hockeylag för tjejer.

Tjejerna lärde sig snabbt – snart fanns två fungerande damlag inom JIF Queens. 2007 började det smidas planer på ett tjejhockeygymnasium i samarbete med HV71. Detta ledde till att JIF Queens blev en del av HV71 den 1 augusti 2008. De bytte namn till HV71 Queens (numera HV71 Dam).

Betydde mycket för HV71

– För föreningen HV71 så tror jag det betydde mycket, säger Behnaz Bahabozorgi, initiativtagare till Jönköpings IF Queens.

– Nu idag när man tittar tillbaka kanske man inte insåg värdet då, men de fick ju två fulla lag som de bara kunde ta in i verksamheten direkt.

Tiderna förändras

Tiderna har förändrats under de 16 år som gått.

– Det är mer socialt accepterat nu. Det var ett enormt motstånd när vi satte igång 2002, faktiskt från både män och kvinnor, säger Behnaz Bahabozorgi.

Nu har laget en silvermedalj i svenska damhockeyligan i bagaget och mycket har förbättras – även om damlaget fortfarande åker buss när herrlaget flyger samma sträcka.

– Ja, om man tycker det är illa nu, så skulle ni sett 20 år tillbaka i tiden. Det har varit tufft för damhockeyn, faktiskt.

”Bygdens flickor”

Behnaz Bahabozorgi hoppas nu på ett SM-guld och på att verksamheten breddas. Hon vill ha fler lag och fler tjejer som spelar.

– Det man kan arbeta för, som HV71 alltid sagt om sin herr- och pojkverksamhet, är att försöka ha bygdens pojkar och bygdens flickor och att försöka satsa på att ta fram fler talanger från närområdet.

– Så hoppas jag också att det kommer mer publik och upptäcker det fantastiska med damhockeyn.

10-årsjubileet för HV71 Dam kommer att firas på hemmaarenan i höst. Alla spelare och ledare bjuds in, även från tiden som Jönköpings IF Queens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.