Beata Allen (C), ordförande i socialutskottet, ser risken för att kriminella grupper försöker knyta till sig ungdomar som tvingas flytta från HVB-hem. Foto: Sunday Christopher/SVT

HVB-hem stängs i Aneby – tonåringar skickas till eget boende

Publicerad

När Aneby nu stänger HVB-hemmen för ensamkommande så finns det flera orosmoln.

Är det för tidigt för 16-åringar med denna bakgrund att plötsligt bo själva?

Och kan de på egen hand stå emot kriminella som söker kontakt med just ensamkommande?

Minskad flyktingström och minskad ersättning gör att de två HVB-hemmen för ensamkommande stängs i Aneby. Det ena lades ner tidigare i år – och i början av nästa år stängs det andra. Personalen minskas från 24 för ett år sedan till 4 personer

Det är ensamkommande som fyllt 16 som då placeras i egna lägenheter, med visst stöd av de fyra som finns kvar i personalen. Barn under 16 år ska placeras i familjehem.

Kriminella nätverk

Men att flytta sextonåringar från dygnet runt-stöd till egna lägenheter kan vara riskabelt. Det ska finnas kriminella nätverk som aktivt söker kontakt just med ungdomar från HVB-hem.

– Det kanske börjar med att få in dem, att locka in dem, och sedan när de väl fått in dem ett litet steg så är det ju utpressning som gör att de stannar kvar i nätverken, att de sätter press på ungdomarna, säger Beata Allen (C), ordförande i socialutskottet i Aneby kommun.

Ja, risken att ensamkommande hamnar i klorna på kriminella grupper, är ett av orosmolnen, när Aneby stänger sina HVB-hem och 16–18-åringar tvingas flytta till egna lägenheter.

För kommunen har noterat att kriminella nätverk närmat sig tonåringar från HVB-hem.

– Framförallt så rör de sig runt skolorna, gymnasieskolor där ungdomarna är själva och där de är lättare att nå än när de befinner sig på hemmaplan i vårt HVB-hem, säger Beata Allen (C).

Att det funnits personal dygnet runt har varit en motvikt till att barnen dras in i kriminella gäng.

Vi har haft kontakt med polisen, som uppger att det inte har kommit in några rapporter om att kriminella gäng skulle söka upp HVB-boende i Aneby.

Stor skillnad

Några anställda blir kvar för att stödja de som flyttar ut – men personalen finns inte längre i ungdomarnas absoluta närhet – och det blir en stor skillnad – det vet Mehran Husseini, som tidigare bodde på HVB-hem i Aneby. Personalen blir som barnens föräldrar, berättar han.

– Det kommer att bli tufft för dem. De kommer att sakna den kärlek och trygghet de fått genom personalen, säger Mehran Husseini.

I dag arbetar han för Aneby kommun, men han vet att det var en stor omställning att som 18-åring flytta från HVB-hemmet till egen lägenhet. Mehran Husseini vet att ungdomarna kommer att känna sig ensamma:

– De kommer att känna sig ensamma, de kommer att vara ledsna och kan få svårt att sova, säger Mehran Husseini.

– Det kan också bli negativa effekter som att de börjar umgås med vem som helst, och då kan det bli problem.

Ensamma

Mehran Husseini. Foto: Sunday Christopher/SVT

Som Mehran Husseini säger så fungerar personalen på HVB-hemmen som de ensamkommandes föräldrar i Sverige. Inte många andra 16-åringar flyttar från sina föräldrar till egna lägenheter.

– De kommer inte hinna att förbereda sig för att klara livet efter 18. I en vanlig familj hinner barnen förbereda sig för att klara ett liv utanför hemmet, säger Mehran Husseini.

– De längtar ju efter sina syskon, familjer och föräldrar, precis som vi skulle gjort, säger Beata Allen. Jag är nog mer orolig för den delen i hur de mår, än jag är orolig för att de ska utsättas för kriminella gäng. Men vi får inte tappa fokus på att den risken finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.