Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nässjö vårdcentral har bland den högsta andelen hyrläkare i regionen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Hyrläkarna ska bort från vårdcentralerna – men här är de i majoritet

Publicerad

Just nu bemannas 28 läkartjänster med hyrläkare varje vecka på länets vårdcentraler Bra Liv. Målet är att det antalet ska halveras inom tre år. På Nässjö vårdcentral är idag fem av sex läkare inhyrda.

I klippet: så ser vårdcentralerna själva på möjligheten att nå regionens mål att bli oberoende av hyrläkare.

Regionens mål är att kostnaden för hyrpersonal ska ner till en procent av övrig lönekostnad till 2026. Men på Nässjös och Vaggeryds vårdcentraler ligger lönekostnaden för hyrläkare idag på runt 40 procent.

– Det är olyckligt och alldeles för mycket. Tidigare har vi haft en bra bemanning men av olika skäl hamnat i detta, säger Johan Carlsson, t f verksamhetschef på Bra Liv Nässjö vårdcentral.

Antalet måste halveras

Totalt bemannas just nu 28 läkartjänster med hyrläkare varje vecka på länets 33 vårdcentraler Bra Liv. Samtidigt har många vårdcentraler inte några hyrläkare alls. För att nå regionens mål gällande lönekostnaderna för hyrpersonal krävs en halvering av antalet hyrläkare på vårdcentralerna i länet.

– Vi måste rekrytera läkare från utlandet men också öka vår attraktionskraft, inte minst på glesbygden, säger Lotta Larsdotter, direktör vårdcentralerna Bra Liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.