Gullbritt och Birger Adolfsson i Ingatorp berättar varför de tycker att det är viktigt att testa sig. Foto: Simon Fredling Jack, SVT

Här testade sig allra flest för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Ingatorp i Eksjö kommun är det område där allra flest testade sig sett till antal boende under andra coronavågen. Ett samhälle där pensionärer och barnfamiljer bor och en plats där en smittspridning bröt ut på ett äldreboende.

Sammanlagt är 607 personer skrivna på postnummer 575 97, Ingatorp. Av de boende har 173 personer testat sig för covid-19, av dem var 45 positiva.

Flera Ingatorpsbor SVT Nyheter pratat med tror att den höga andelen personer som testat sig beror på ett utbrott av coronasmittan på äldreboendet Solgården, där bor sammanlagt 32 personer. En del människor i området förvånas över att så pass många testat sig.

– Det bor ju också många äldre här som är vaksamma och kanske testar sig, och det är ju bra, säger Gullbritt Adolfsson, Ingatorpsbo.

SVT granskar coronatestningen i Jönköpings län

SVT Nyheter Jönköping har begärt ut data från Region Jönköpings län angående hur många som testat sig för covid-19 på länets alla postnummer och hur många som bor i dessa postnummerområden.

Region Jönköpings län har inte lämnat ut information om testning på postnummer där färre än 20 människor bor med hänvisning till patientsäkerheten, de menar även att det finns en felkälla i denna data eftersom det finns yngre personer som inte ändrat sin adress trots att de bor på annan ort.

Den data SVT Nyheter begärt ut avser perioden 1 oktober till 31 december år 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet