Hesa Fredrik var helt tyst över stora delar av Göteborg under måndagens test. Foto: TT

Idag testar MSB varningssystemet Hesa Fredrik

Uppdaterad
Publicerad

Fyra måndagar om året klockan 15.00 testas varningssystemet Viktigt meddelande till allmänheten, som i folkmun kallas Hesa Fredrik. Med tanke på kriget i Ukraina och det försämrade säkerhetsläget i Europa vill MSB denna gång förtydliga att det inte är ett skarpt läge.

De senaste veckorna har vi i tv-inslag sett och hört hur bomblarmen ljuder över städerna i krigets Ukraina. I dag kommer signalen ljuda även över Sverige, men det är bara ett test.

– Det kommer in massvis med frågor om Hesa Fredrik och skyddsrum just nu. Så för att dämpa oron hos allmänheten går vi ut och trycker hårt på att det är ett test som genomförs, säger Håkan Marcusson, systemarkitekt varningssystem på MSB.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lär dig skillnaden på de olika larmsignalerna i videon. Foto: Rosanna Lindén/SVT

När är Hesa Fredrik 2022?

Tidpunkten för testerna är klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Under 2022 testas signalen följande datum:

  • 7 mars
  • 13 juni
  • 5 september
  • 5 december

När Hesa Fredrik testas låter en ljudsignal oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Larmet pågår under minst två minuter. Därefter avslutas testet med en ihållande signal på 30 sekunder som betyder att faran är över.

Källa: MSB

Vad betyder Hesa Fredrik?

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som snabbt ska uppmärksamma allmänheten om det händer något allvarligt som kan hota liv, hälsa, egendom eller miljö.

Via ljudanläggningar kan kommuner runt om i landet sända ut ljudsignaler för att varna vid allvarliga händelser, till exempel vid en gas- eller kemikalieolycka. Systemet kan även sända signaler för flyg- eller beredskapslarm, för att varna allmänheten för omedelbar krigsfara eller luftangrepp.

Hesa Fredrik testas klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Källa: MSB

Vad är skillnaden på flyglarm, beredskapslarm och VMA – Viktigt meddelande till allmänheten?

Flyglarm

Signal med korta stötar under 1 minut.

Om det militära försvaret upptäcker ett hotande luftangrepp används signalen för flyglarm för att varna allmänheten. Vid flyglarm ska du genast söka skydd i närmaste skyddsrum eller källare.

Beredskapslarm

Signal 30 sekunder – uppehåll 15 sekunder, upprepas under 5 minuter.

Beredskapslarm används om regeringen vill meddela att det råder omedelbar krigsfara, eller att landet är i krig.

Om du hör beredskapslarmet ska du omedelbart gå inomhus och lyssna på Sveriges Radio P4 för att få mer information. Var förberedd på att kunna lämna bostaden med kort varsel. Ta med det allra viktigaste, varma kläder, något att dricka samt id-handlingar. Om du är krigsplacerad ska du genast ta dig till den plats du har fått besked om.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

Signal 7 sekunder – uppehåll 14 sekunder, upprepas 6 gånger.

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, används för att varna allmänheten vid händelser som gasutsläpp, bränder med explosionsrisk och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Du nås av VMA via radio och tv, men vid allvarliga händelser kan VMA också sändas ut via utomhusvarningssystemet, även kallat ”Hesa Fredrik”. Utomhuslarmet för VMA testas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Om du hör VMA-signalen någon annan tid ska du omedelbart gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4. Du kan också få mer information via Krisinformation.se eller genom att ringa 113 13.

Faran över

Ihållande signal i 30 sekunder.

Signalen betyder att faran är över. Det innebär att du inte längre behöver hålla dig inomhus med stängda fönster, dörrar och ventilation. Om du befinner dig i ett skyddsrum eller skyddande utrymme kan du lämna det.

Källor: krisinformation.se, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Dinsäkerhet.se, broschyren Om krisen eller kriget kommer (utgiven av MSB).

Vad ska jag göra om jag hör Hesa Fredrik och larmet går i skarpt läge?

  • Gå inomhus.
  • Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
  • Lyssna på Sveriges radios P4 eller se på TV eller text-TV.
  • Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se.
  • Ta del av information från informationsnumret 113 13.

Numret 112 ska endast användas vid akut fara. Du ska inte använda det för att få mer information. Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.

Källa: MSB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.