Ida Esping slutade med föreningsidrotten när hon var tretton år. Leon Franzén spelar fortfarande fotboll. Foto: SVT/TT

Idrotten har blivit en klassfråga – så stora är skillnaderna i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Barn och ungdomar som växer upp i områden där familjerna har lägre inkomster är mindre aktiva i föreningsidrotten och klasskillnaderna har ökat de senaste åren. Det visar en forskningsrapport från projektet Ung livsstil.

Forskarna har på flera orter i landet, bland annat i Jönköping, undersökt hur mycket barn och ungdomar som kommer från fem olika samhällsgrupper är engagerade i föreningsidrotten. Undersökningen gjordes under 2018.

I grupper som har det bättre ställt ekonomiskt var över 80 procent av pojkarna och över 70 procent av flickorna på mellanstadiet aktiva i en idrottsförening.

Endast 15 procent är aktiva

I grupper där det är sämst ställt är drygt 60 procent av pojkarna och knappt 50 procent av flickorna föreningsaktiva på mellanstadiet.

Oavsett vilken samhällsklass barnen och ungdomarna tillhör så minskar engagemanget med åldern.

I områden med lägre inkomster är det bara 15 procent av flickorna som är med i en idrottsförening när de går på gymnasiet.

Ungdomarna hinner inte träna

– Jag känner inte att jag hinner. Tidigare spelade jag fotboll men jag slutade när jag var tretton år. Det tar ju mycket tid, säger Ida Esping från Huskvarna. 

Bredvid henne står två pojkar som båda spelar fotboll.

– Jag tycker det är en rolig sport och jag har spelat sedan jag var liten, säger Leon Franzén

Varför tror ni att flickorna slutar med föreningsidrotten när de blir äldre?

– De kanske tycker att det blir mer tävlingsinriktat och det blir det, säger Olle Pettersson.

Ljusare i Jönköping

En av forskarna bakom rapporten är Ulf Blomdahl.

Hör honom berätta i klippet ovan om orsakerna till klasskillnaderna.

Hur ser det ut i Jönköping i jämförelse med riket?

– Det är samma mönster i hela landet men det är lite bättre i Jönköping i de lägsta åldersgrupperna,  säger Ulf Blomdahl, forskningsledare på Ung livsstil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.