Ifrah är årets smålänning

Uppdaterad
Publicerad

Ifrah Kirih från Jönköping är årets smålänning 2012. Hon könsstympades som 9-årig flicka i Afrika och nu har hon vigt sitt liv åt att jobba mot könsstympning i världen.

Priset årets smålänning delas ut av P4 Jönköping och dess jury. Det var en glad, rörd  och överraskad Ifrah Kirih som på förmiddgaen tog emot priset i direktsänd radio.

– Jag hade ingen aning om detta, jag trodde att jag skulle göra en vanlig intervju. Jag känner mig väldigt, väldigt glad, säger hon till Jönköpingsnytt.

Jönköpingsnytt har tidigare flera gånger berättat om Ifrah Kirih och hennes insatser. Senast var i maj förra året då Irah Kirih kom hemmit hem från sitt gamla hemland Somaliland där hon varit för att propagera för jämställdhet och mot kvinnlig omskärelse. Hon talade bland annat i parlamentet.

– Jag har jobbat genom att jag har berättat om mina upplevelser och min egen erfarenhet, säger Ifrah Kirih.

Ifrah Kirihs nästa projekt är att bygga upp en skola i Somaliland för utsatta barn och kvinnor.

– Jag hoppas kunna åka ner redan i år och påbörja det, säger hon.

Men innan det ska hon passa på att fira lite.

– Jag ska gå och shoppa en tårta till familjen.

Juryns motivering:

När Ifrah Kirih var nio år blev hon könsstympad och som 16-åring bortgift. 2012 talade Ifrah Kirih inför parlamentet i sitt hemland Somaliland mot könsstympning och för kvinnors rättigheter. Ifrah Kirihs livsresa är på många vis beundransvärd. I dag är hon en stark kvinna, ensamstående med tre barn på Österängen i Jönköping, med stort hjärta för kvinnors rättigheter och andra samhällsfrågor, föreläsare, tolk och politiker.

Ifrah Kirih har med stort mod och engagemang stått upp för alla kvinnor som lider i det tysta. Hennes röst hörs inte enbart i det svenska samhället utan hennes kamp mot könsstympning, tvångsäktenskap och kvinnors rättigheter har spridit sig över stora delar av världen, inte minst i afrikanska länder där frågorna fortfarande är tabu. Årets smålänning 2012, Ifrah Kirih, är en värdig ambassadör för Jönköpings län och en förebild för många kvinnor både lokalt och globalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.