Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om kampanjen ”Fråga en muslim” Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Imamer på turné – vill svara på frågor om islam

Uppdaterad
Publicerad

Efter påskupploppen som ägde rum i flera svenska städer bestämde Rizwan Afzal, imam vid Mahmoodmoskén i Malmö, och två andra imamer från Ahmadiyya muslimska samfundet sig för att göra ett turné runt om i landet för att svara på allmänhetens frågor om islam.  

-Vi vill motverka islamofobi genom att träffa allmänheten och besvara deras frågor, säger Rizwan Afzal. 

Kampanjen “Fråga en muslim” har bedrivits i flera år i Sverige med syfte att möta allmänhetens frågor och rädsla för islam. Det viktiga är att föra en dialog, menar det muslimska samfundet.  

– Om en muslim agerar på ett speciellt sätt som inte är bra så dras ändå alla muslimer över samma kam, trots att det är en ensam individ som agerat, säger Rizwan Afza.  

Vikten av yttrandefrihet 

Imamen betonar vikten av yttrandefriheten genom att förklara att alla ska få göra som de vill. Men när det gäller att skada andras känslor så bör det vara en ömsesidigt respekt, där man kan försöka undvika att skada andras känslor.

I klippet ovan hör du mer om syftet bakom turnén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.