Endast klassfoton kommer att tas i Värnamo kommun i höst. Foto: SVT

Inga fler porträttbilder i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i höst kommer eleverna i Värnamo kommun endast att få ta klassbilder när det är dags för skolfotografering. Porträttbilder på varje elev uteblir. Beslutet togs eftersom föräldrar tycker att det blir för dyrt.

Efter att Värnamo kommun fått synpunkter från flera föräldrar om kostnaden på porträttbilderna som tas i samband med skolfotografering, är det från och med nu endast gruppbilder på klasserna som tas.

– Vi tog beslutet framförallt för att det blir väldigt kostsamt för elever och föräldrar. Man känner sig tvingad att köpa de paket som erbjuds och pressen på föräldrarna blir för stor från deras barn och ungdomar. Har man dessutom flera barn så drar det iväg, säger Eva Petersson (L) förste vice ordförande barn- och utbildningsnämnden till SVT Nyheter Jönköping.

Hon fortsätter:

– Det har tyvärr också blivit så att detta har lett till att många inte betalar eller missar att betala, vilket snabbt leder till inkasso.

Känt köptvång

Barn- och utbildningsnämndens andre vice orförande Britt-Marie Sellén Nilsson (S) säger att kommunen fått flera synpunkter om porträttfotograferingen från föräldrar.

– En hel del föräldrar har nästan känt sig tvingade att köpa alla kort. Det har också kommit synpunkter på att fotograferingen sker varje år. Beslutet är ett led i att göra det bättre för alla. Man får ändå ett kort och kan komma ihåg sin klass men till en rimlig kostand för föräldrarna.

Värnamo kommun är inte först ut med att sätta stopp för porträttfotografering. Liknande beslut har tidigare tagits på andra håll i landet.

Men det är ju ändå frivilligt att köpa de här bilderna. Borde föräldrar inte få ha valmöjligheten?

– Det skulle man kunna tycka men det har varit mycket diskussioner om det tidigare och många har inte råd. Men visar det sig att det blir oerhörda reaktioner på det här så får vi ta upp frågan igen. Vi är inte sämre än att vi kan ändra oss, säger Eva Petersson (L).

Ny upphandling

Ytterligare en förändring är att det från och med hösten endast är en aktör som fotograferar samtliga klasser i kommunen. Tidigare kunde varje skola välja vilken fotograf man ville anlita. En upphandling som enligt Värnamo Nyheter kritiseras av Studiofotograferna i Värnamo.

– Det innebär att lokala, mindre företag inte har en chans att vara med i upphandlingen. Vi skulle vara tvungna att pausa all annan verksamhet för att hinna med alla skolor, säger ägaren Magdalena Johansson till tidningen.

Upphandlingen innebär att Studiofotograferna förlorar de skolor de haft som kund tidigare år. Upphandlingen gäller till den 30 juni 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.