Länsstyrelsen i Jönköpings län har beslutat att man inte får mata vildsvin för att locka fram dem. Foto: TT

Inga fler sockerbetor till middag för vildsvinen

Uppdaterad
Publicerad

En lokal dispyt kring två jägare som matat vildsvin med sockerbetor utanför Jönköping har nu fått nationell betydelse. Det sedan länsstyrelsen beslutat att förbjuda utfodring av vildsvin, beslutet kan komma att bli prejudicerande.

Bakgrunden till Länsstyrelsens beslut är ett bråk mellan jägare och lantbrukare utanför Tenhult, något som P4 Jönköping rapporterat om. Två jägare ska ha lagt ut väldigt stora mängder sockerbetor i skogen för att locka dit vildsvin, vilket lantbrukare i trakten motsatt sig.

Länsstyrelsen i Jönköpings län har nu tagit ett beslut om att förbjuda utfodring av vildsvinen i större skala. Maxgränsen som länsstyrelsen satt är 50 kilo. Beslutet är det första i Sverige sedan jaktlagen ändrades i höstas.

Sockerbetorna göder vildsvin och dovhjortar som i sin tur äter upp böndernas grödor och dessutom har trafikolyckorna ökat, enligt länsstyrelsen. Jägarna menar att de kommer åt att skjuta fler vildsvin med hjälp av sockerbetorna och de planerar att överklaga beslutet, enligt P4 och det skulle kunna leda till ett prejudikat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer