Svenskarnas partis 1 maj-demonstration i år. Foto: Johannes Toilf

Inga nazister till Jönköping 1 maj

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas parti kommer inte till Jönköping i år. Men enligt partiledaren har det ingenting med förra årets motstånd att göra.

– Det har inte med förra årets motstånd att göra, hade det funnits någon plats att vara på så hade vi kanske kommit tillbaka, säger Stefan Jacobsson, partiledare för SvP till SVT Jönköpingsnytt.

Förra året protesterade Jönköpingsborna högljutt när Svenskarnas Parti demonstrerade på Jönköpings gator. Kyrkklockorna varnade för fara, kyrkorna gick samman för att hålla utomhusgudstjänst i en park längs SvP:s demonstrationsväg, aktivister blockerade gator och sjöng psalmer för att visa sitt missnöje.

I år kommer partiet att välja en annan plats att demonstrera på under första maj. Jönköpings kommun bokade redan tidigt upp alla offentliga platser i staden för att fira ”Jönköpings alla ansikten”. 

Motstånd inget hinder

– Motståndet i sig har inte att göra med att vi väljer en annan ort, säger Jacobsson. Det handlar om vad vi vill uppnå. Vi funderar inte på eventuellt motstånd.

Var demonstrationen ska hållas i år vill han inte avslöja.

– Men motståndet spelar ingen roll. Det hade varit att låta de som hindrar yttrandefriheten vinna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Mer i ämnet