Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik Älverdal, marknadschef Jönköping airport. Foto: Ebba Öberg / SVT

Inga passagerarflyg på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har varit tuff mot flygbranschen. Sedan i mars förra året har alla passagerarflyg varit inställda på Jönköping Airport.

– När det gäller fraktflygen har flygplatsen hållit igång precis som vanligt, säger marknadschef Henrik Älverdal.

Förra året reste drygt 12 000 personer till och från Jönköping Airport. Det kan jämföras med drygt 66 000 personer som reste under 2019.

– Om man bara tittar på siffrorna så känns det inte roligt, men det finns ju en naturlig förklaring till det, säger Henrik Älverdal.

Påverkat flygplatsen

TaxFree-shoppen har varit stängd sedan mars förra året och fem medarbetare har fått gå. Och för att klara läget har flygplatsen fått ställa om.

Det gäller framförallt ändring av arbetsuppgifter och scheman. Till exempel jobbar personalen nu mer nattetid, för att kunna prioritera fraktflygen som går på nätterna.

– Vi har ju som tur är kunnat behålla fler medarbetare än vad kanske många andra flygplatser har kunnat göra. Men det har ju också kanske slitit en del extra på personalen att faktiskt få jobba natt, säger Henrik Älverdal.

Samhällsviktig funktion

Medan alla charterflyg och inrikesflyg varit inställda har Jönköping Airport forsatt sin verksamhet med fraktflyg. Under pandemin har flygplatsen också fyllt en samhällsviktig funktion.

– Vår flygplats har tre olika verksamhetsområden: reguljärflyg, charterflyg och fraktflyg. Vi har fortsatt hålla flygplatsen öppen. Inte minst för att kunna ta emot samhällsnyttig trafik så som ambulansflyg, polis-, och militärtransport, organtransporter och sådana grejer, säger Henrik Älverdal.

Enligt Henrik har det även funnits ett behov av att transportera coronapatienter till andra regioner, och där har Jönköping Airport varit en station där man till exempel kunnat lasta på och av från ett flyg till en ambulans. Och sedan december förra året har flygplatsen fraktat coronatester till Tyskland för att kunna öka testkapaciteten i Sverige.

Se i klippet ovan när Henrik Älverdal pratar om Jönköping Airports framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer