Ingen generell distansundervisning att vänta, enligt Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT

Inga planerade restriktioner för skolorna efter lovet

Uppdaterad
Publicerad

Veckan före jullovet fick flera skolor i länet skicka hem eleverna på grund av omfattande smittspridning av covid-19. Men statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att distansundervisning kommer att återinföras under vårterminen, trots att andra delar av samhället fått ökade restriktioner.

Mellanstadiet i Malmbäcks skola, Slättenskolan i Norrahammar och Norrängskolan i Huskvarna är några av de skolor som fick stänga veckan före jul på grund av smittspridning.

Om drygt en vecka öppnar skolorna efter jullovet. Samtidigt väntas den mer smittsamma omikronvarianten ha blivit dominerande ungefär då. Men Folkhälsomyndigheten (FHM) ser i dagsläget inte att det skulle vara aktuellt med ytterligare åtgärder för att hindra smittspridningen i skolan.

Lokala åtgärder

Sedan den 23 december gäller en rad nya allmänna råd och rekommendationer för allmänheten – till exempel munskydd i kollektivtrafiken och att de som kan ska jobba hemma. Men förskolors och skolors pedagogiska verksamhet omfattas inte av dem.

– Vi har ingen nivå i dag där vi säger att det kommer att behövas. Det får man bedöma från fall till fall. Att vi skulle ha generell distansundervisning i hela landet under någon period, det ser vi inte alls framför oss. Det kan möjligen behövas lokala åtgärder under kortare tid, för att bryta en väldigt kraftig smittspridning i den miljön, säger Anders Tegnell till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet