Ingela Rehbäck från Taberg blev identitetskapad. Ett brott som blivit allt vanligare. Foto: Linda Mathillas/SVT

Ingela från Taberg fick sin identitet kapad

Publicerad

Ingela Rehbäck från Taberg utanför Jönköping blev nyligen identitetskapad. Bedragarna försökte bland annat ta lån på 840 00 kronor i hennes namn. Genom ett förfalskat körkort lyckades de också hämta ut flera paket.

Sedan 2015 har antalet datorbedrägerier inom Region Öst där Jönköpings län ingår ökat med 25 procent enligt Brottsförebyggande rådet.

Ingela Rehbäck är en av de som drabbats. I slutet av november började det komma flera kreditupplysningskopior hem till henne. Hon förstod då att något var fel och att hon blivit id-kapad. Genom ett förfalskat körkort hade bedragarna bland annat lyckats hämta ut fyra paket i en närliggande matbutik.

– Jag känner mig kränkt och heligt förbannad, säger Ingela Rehbäck.

Försökte ta lån

Id-kaparna har också försökt låna pengar i Ingelas namn men banken gav avslag.

Förutom den ekonomiska oron har händelsen kostat henne massor av tid att bestrida alla fakturor och polisanmäla det som hänt.

– Jag ser inte om de tagit mer lån förrän det kommer hem i brevlådan och det är läskigt, säger hon.

Hör henne berätta mer i klippet ovan

Så många anmälningar gjordes förra året

Under 2018 polisanmäldes 7889 datorbedrägerier. Det kan jämföras med närmare 135 450 i hela landet, vilket var mer än dubbelt så många som 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.