Foto: Linda Mathillas/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Ingen förklaring till raset av vindkraftverket

Uppdaterad
Publicerad
I nuläget finns det ingen som kan förklara hur det kom sig att det stora vindkraftverket utanför Vetlanda kunde rasa samman.

– För mig är detta en unik händelse, jag har aldrig någonsin varit med om något liknande, säger Peter Zachrisson, vd för Stena renewable som äger det vindkraftverk som rasade.

Forslas bort inom kort

På måndagen var personal på plats för att fotografera och dokumentera olycksplatsen. Inom kort ska resterna av vindkraftverket forslas bort för att undersökas vidare, men när det kan ske är oklart i nuläget.

Ingen skadades

Det var på förmiddagen på julafton som det flera hundra ton tunga vindkraftverket föll. Det var ett av de 32 vindkraftverk som finns i Lemnhult utanför Korsberga i Vetlanda kommun. Haveriutredningen påbörjades på juldagen.

Haverikommissionen tror att utredningen kan bidra till ökad säkerhet vid vindkraftverk i framtiden.

– Så vitt jag vet har vi inte varit inblandade i någon liknande utredning tidigare, säger kommissionens ordförande Jonas Bäckstrand till P4 Jönköping.

Ingen skadades i olyckan, men olja läckte ut i skogsområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer