Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det blir ingen prao för eleverna i nian i Gislaveds kommun, det har barn- och utbildningsnämnden beslutat. Orsaken är att många företag inte kan ta emot eleverna eftersom läget är så osäkert just nu. Foto: SVT

Ingen prao för eleverna i Gislaved

Publicerad

Det blir ingen prao för eleverna i nian i Gislaveds kommun, det har barn- och utbildningsnämnden beslutat. Orsaken är att många företag inte kan ta emot eleverna eftersom läget är så osäkert just nu.

Praktisk arbetslivsorientering, prao, har varit en del av utbildningen för niorna. Den brukar vara under fem dagar, men i år blir det ingenting. Redan förra hösten, långt innan pandemin, var det svårt att hitta platser. Och nu är det ännu värre.

Därför beslutade barn- och utbildningsnämnden i Gislaved nyligen att det inte blir någon prao i höst. Kommunen har försökt att hitta platser på företagen, men coronapandemin gör att många företag inte har möjlighet att ta emot elever.

Sju av tio sade nej

Inför beslutet tillfrågades 100 företag i kommunen om möjligheterna att ta emot elever. 70 företag svarade då att de inte hade möjlighet.

– Det är svårt att känna besvikelse över ett världsläge som man inte kan rå över , säger Per Lundgren, projektledare på barn- och utbildningsförvaltningen i Gislaved.

För att få fokus på arbetsliv kommer någon form av lektioner kring det här hållas på skolan istället. Mer om det kan du höra i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer