Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns inte säkra vetenskapliga belägg för att avstängning av friska skolbarn eller stängningar av skolor skulle minska risken för smittspridning i samhället även om skolbarn var smittade.”, skriver Folkhälsomyndigheten. Foto: JESSICA GOW/TT

Ingen skolstängning trots ökad smitta

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntas många elever tillbaka till skolan efter jullovet. I en tid med redan skenande smittspridning finns risken att den ökar ytterligare. Men i skolan görs inga ytterligare åtgärder.

– Vi har skickat ut brev till elever, vårdnadshavare och personal för att påminna om de åtgärder vi redan vidtagit. Det handlar om att inte blanda grupper eller klasser, se till att ha luftiga lokaler vid större samlingar och för personalens del handlar det bland annat om att inte fika tillsammans i mindre personalutrymmen, säger Jenny Lorefors, skolläkare i Jönköpings kommun.

Före jullovet fick flera skolor skicka hem vissa klasser då både elever och personal blev sjuka.

– Det har visat sig vara effektivt att skicka hem en drabbad klass i fem dagar för att bryta smittkedjor och det kommer vi säkert få göra även framåt.

– Jag är bekymrad över läget, men samtidigt känner jag mig trygg med att vi har väl inarbetade rutiner i skolan, säger Jenny Lorefors.

Hör Jenny Lorefors berätta om oron inför skolstarten i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer