Kajsa Hansdotter, tillförordnad elevhälsochef i Eksjö kommun, tycker inte att eleverna utsätts för någon risk att bli smittade av hepatit B. Foto: Eksjö kommun

Inget vaccin mot hepatit B i Eksjö kommun

Uppdaterad
Publicerad

Eksjö är en av de kommuner som inte erbjuder vaccin mot hepatit B för elever på vård-och omsorgsprogrammet. Elevhälsochefen anser inte att det behövs eftersom eleverna inte utsätts för någon risk.

På vård- och omsorgsprogrammet i Eksjö kommun går cirka 100 elever. De erbjuds inte gratis vaccin mot hepatit B trots rekommendationer från både Arbetsmiljöverk och smittskyddsläkare.

-  Vi har gjort bedömningen att eleverna som gör praktik på den här utbildningen inte behöver utsättas för smittorisk, för att vi vet vilka vårdgivare på särskilda boenden och i hemtjänsten som eventuellt är smittbärare, säger Kajsa Hansdotter, tillförordnad elevhälsochef Eksjö kommun.

Men kan man vara säker på vilka som bär på smittan och inte?

– Det vet jag inte om vi kan vara helt hundra på, men för det allra mesta är det en känd smitta och det är känt vilka som tillhör riskgruppen för att bära på en eventuell smitta.

Hon säger att rekommendationerna om att vaccinera eleverna mot hepatit B har tolkats som att det ska göras om en överhängande smittorisk finns.

– Och där har vi gjort riskbedömningen att vi inte utsätter eleverna för smittorisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.